Amerikaanse kaneelbroodjes

Zalige broodjes voor bij de thee of koffie, volgens een Amerikaans recept. Kijk uit, want ze zijn zo verslavend lekker dat ze op zijn voor je er erg in hebt.

(Voor ca. 16 stuks)
DEEG:
2 ½ theelepel gedroogde gist
40 ml water (handwarm)
80 ml melk
50 g suiker
Snufje zout
60 g boter
1 ½ ei (vrije uitloop of scharrel)
350 g bloem

VULLING:
200 g bruine basterdsuiker
75 g boter
1 ¼ eetlepel kaneelpoeder

Extra: evt. keukenmachine of mixer om het deeg te kneden; theedoek of plasticfolie; aluminiumfolie.

Maak eerst het deeg als volgt.
Smelt de boter met de melk, de suiker en het zout en laat dit mengsel tot lauw afkoelen.
Roer het water met de eieren door het lauwe botermengsel.
Vermeng de gedroogde gist met de bloem.
Voeg de bloem in gedeelten toe aan het water-botermengsel en kneed het ca. 10 minuten tot een stevig, glad en glanzend deeg.
Leg het deeg in een kom, dek het af met een theedoek of plasticfolie en laat het op een warme plaats in ca. 1 uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten door elkaar te mengen en laat het tot gebruik bij kamertemperatuur staan.
Verwarm de oven tot 180ºC, bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet dit in.
Geef een paar klappen op het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een langwerpige lap van ½ tot 1 cm dik.
Strijk de vulling gelijkmatig uit over het deeg, maar laat langs de lange randen een strookje vrij.
Maak de randen iets vochtig en klap de zijkanten van de deeglap naar het midden toe dicht.
Laat de randen elkaar iets overlappen en strijk ze goed vast met de vingers.
Keer de deeglap om en leg hem met de naad naar beneden op het aluminiumfolie op de bakplaat.
Vouw de randen van het aluminiumfolie omhoog en maak ze in de hoeken goed aan elkaar vast, zodat een soort bakvorm ontstaat.
Dit is tegen het uitlopen van de vulling als die tijdens het bakken smelt.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de koek in 20 tot 30 minuten rijzen en goudbruin worden.
Laat de koek helemaal afkoelen voor je hem in repen gaat snijden, anders loopt de vulling er alsnog uit.

Koek en gebak
Tijd: ca. 2 uur (incl. rijzen)
Bron: “Het laatste avondmaal” door Diane Mott Davidson

Weetje
Diane Mott Davidson, 22 maart 1949, is een Amerikaans auteur van detectiveromans die voedsel als thema hebben. In ieder boek zijn verscheidene recepten beschreven en iedere boektitel is gebaseerd op eten en/of drinken. Hoofdpersoon in de boeken is de sympathieke keukenprinses Goldy Bear die een klein cateringbedrijfje runt en zich ontpopt tot een intelligente detective.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk